Jak działa zamrażarka szokowa i gdzie jest wykorzystywana?

Zamrażarka szokowa to jedno z podstawowych, urządzeń chłodniczych, które można zaliczyć do niezbędnych elementów wyposażenia większości, o ile nie każdego lokalu gastronomicznego. Tego typu urządzenie, można odpowiednio dopasować do konkretnych potrzeb, co pozwala na szybkie i wygodne wydłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez wykorzystanie nowoczesnej technologii schładzania oraz mrożenia szokowego.

Zamrażarki szokowe to niezwykle przydatne, funkcjonalne i uniwersalne urządzenia gastronomiczne, które pozwalają na bardzo szybkie schłodzenie lub zamrożenie artykułów żywnościowych, przy jednoczesnym zachowaniu ich właściwości odżywczych, co daje również pewność, że jedzenie nie ulegnie ewentualnemu zepsuciu. Tak naprawdę, dzięki temu, że zamrażarki szokowe są wyposażone w specjalne zimne nawiewy, które gwałtownie obniżają temperaturę wewnątrz urządzeń, pozwalają na zachowanie właściwej struktury produktów, nawet po ich zamrożeniu. Dodatkowo ze względu na swoje przeznaczenie, a także specyfikę działania, posiadają niezwykle wydajne agregaty oraz systemy wentylatorów, które są w stanie zapewnić skuteczną cyrkulację powietrza w komorze.

Jak działają zamrażarki szokowe?

Zamrażarka szokowa daje możliwość szybkiego schłodzenia lub zamrożenia żywności, umieszczanej wewnątrz komory. To niezwykle przydatne urządzenie pozwala w bardzo krótkim czasie uzyskać idealną temperaturę produktu, nawet w przypadku dużej ilości towarów. Dodatkowo szereg nowoczesnych modeli, został wyposażony w wiele praktycznych funkcji użytkowych takich jak np. różne zakresy obniżania temperatury.

Zamrażarki szokowe, dzięki zastosowaniu w nich nowoczesnej technologii wykorzystującej szokową metodę schładzania lub zamrażania żywności, pozwalają na zachowanie wszystkich cech jakościowych produktów, począwszy od struktury, przez smak i kolor, a skończywszy na wilgotności oraz aromacie, co jak wiadomo jest charakterystyczne dla świeżej żywności. Wspomniana kwestia wynika z tego, że w przypadku tego typu urządzeń w procesie zamrażania produktów obecne w nich cząsteczki wody zmieniają się w mikrokryształki lodu, a nie tak jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnej metody, w której dochodzi do powstania tzw. makro kryształków, które nie służą mrożonym potrawom, ponieważ niszczą ich strukturę. Tak naprawdę wyłącznie proces mrożenia szokowego jest w stanie uczynić te kryształki bardzo małymi, dzięki czemu nie mają wpływu na zmianę cech fizycznych produktu. W ten sposób możliwe jest zadbanie o najwyższą jakość potraw.

Nic więc dziwnego, że zamrażarki szokowe od lat bardzo chętnie wykorzystywane są w takich miejscach jak m.in. duża i mała gastronomia, piekarnictwo, cukiernictwo, produkcja garmażerii oraz produkcja lodów. Chętnie korzystają z nich również duże przetwórnie.

Szeroki wybór zamrażarek szokowych znajdziesz w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zamrazarki-szokowe/39.

Redakcja svobody.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.