Ból gardła w ciąży to dość powszechna dolegliwość. Zazwyczaj nie wiąże się z poważną chorobą i nie stanowi powodu do niepokoju, jednak z uwagi na ten wyjątkowy stan oraz dobro zarówno matki, jak i dziecka każde leczenie i niwelowanie przykrych dolegliwości powinno przebiegać ostrożnie z wykorzystaniem w pierwszej kolejności domowych sposobów, a następnie z użyciem przebadanych pod względem bezpieczeństwa i braku wpływu na przebieg i rozwój ciąży leków.
Ból gardła w ciąży – przyczyny
Jak wspomniano powyżej ból gardła w ciąży zdarza się dość często. Wynika to przede wszystkim z osłabienia układu immunologicznego kobiety wynikającym z rozwijającej się ciąży. Zazwyczaj to nie powód do nadmiernego niepokoju, jednak w żadnym wypadku nie należy go bagatelizować. Może on być bowiem sygnałem rozwijającej się infekcji o podłożu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym. Sam ból gardła nie jest jednostką chorobową natomiast może towarzyszyć miedzy innymi: wirusowemu lub bakteryjnemu zapaleniu gardła. Bardzo silny ból gardła wraz z uczuciem rozbicia i osłabienia oraz towarzyszącą wysoką gorączką może być objawem anginy wymagającej natychmiastowej konsultacji lekarskiej i podjęcia leczenia.
Zobacz: https://svobody.pl/kosmetyki-z-kwasem-salicylowym-dlaczego-warto/
Co na ból gardła w ciąży?
Ból gardła leczy się objawowo, to znaczy niweluje jego nieprzyjemne działanie poprzez zastosowanie metod naturalnych oraz wspomaganych farmakologicznie. Zazwyczaj rekomenduje się skorzystanie w pierwszej kolejności ze znanych od pokoleń metod domowych, a w razie braku poprawy w krótkim czasie włącza się odpowiednie leki.
Domowe sposoby leczenia
W celu ograniczenia niekomfortowych objawów wykorzystuje się leczenie z wykorzystaniem metod domowych oraz substancji i preparatów pochodzenia naturalnego. Należy jednak pamiętać o tym, że nie każde produkty pochodzące z natury są w trakcie ciąży bezpieczne i mogą być stosowane. Dotyczy to przede wszystkim niektórych ziół, które mogą na przykład powodować skurcze macicy i stanowić potencjalne zagrożenie porodem przedwczesnym. Wśród uznanych za niegroźne a jednocześnie skuteczne w walce z bólem gardła przyjmuje się przyjmowanie dużej ilości płynów, spożywanie czosnku, imbiru, herbaty z malin oraz wykonywanie płukanek gardła.
Zobacz: https://svobody.pl/wysoka-goraczka-u-doroslych-kiedy-i-czym-zbic-goraczke/
Ból gardła w ciąży – duże ilości płynów
Spożywanie dużych ilości płynów poleca się nie tylko kobietom w ciąży, ale również innym osobom borykającym się z bólem i suchością gardła. Jest ono konieczne zwłaszcza w przypadku gdy dolegliwościom bólowym towarzyszy podwyższona temperatura ciała. Taki stan utrzymujący się przez dłuższy czas może bowiem prowadzić do groźnego w skutkach odwodnienia. W celu zapewnienia odpowiedniego nawodnienia zaleca się spożywanie co najmniej trzech litrów płynów dziennie. Może to być nie tylko spożywana woda lub herbata, ale również płynne potrawy, na przykład zupa. W przypadku których prym wiedzie domowy rosół. Niemniej jednak najlepsze efekty nawodnienia i łagodzenia bólu gardła osiąga się poprzez picie małych ilości wody w regularnych odstępach czasu. W przypadku kobiet ciężarnych powinna to być woda niskozmineralizowana.
Ból gardła w ciąży – czosnek
Na pytanie: co na ból gardła w ciąży? – zazwyczaj pada odpowiedź: „czosnek”. Jego szerokie własności prozdrowotne zna się i wykorzystuje już od wielu pokoleń. Wykazuje on bowiem silne działanie bakteriobójcze, działając jak naturalny antybiotyk. Czosnek może być przyjmowany w formie mikstury przygotowanej z ciepłego mleka oraz miodu i przeciśniętych przez praskę jego kilku ząbków. Należy jednak zachować umiar w jego spożywaniu, ponieważ w nadmiarze prowadzi do rozrzedzenia krwi oraz podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Ból gardła w ciąży, imbir
Imbir w formie naparów jest szczególnie polecany kobietom w ciąży. Nie tylko podczas łagodzenia dolegliwości bólowych gardła, ale również ograniczania porannych nudności. Należy jednak przyjmować go rozważnie, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
Ból gardła w ciąży, herbata z malin, sok z malin
Wokół spożywania soku i herbaty z malin przez kobiety ciężarne narosło wiele mitów. Jednym z nich jest możliwość powodowania porodu przedwczesnego na skutek skurczy macicy. I rzeczywiście ułatwiają one poród poprzez wpływ na mięśnie macicy ale na bardzo zaawansowanym etapie ciąży. W związku z tym, zarówno sok jak i herbata z malin można bezpiecznie spożywać przez kobiety w ciąży. Oczywiście pod warunkiem zachowania umiaru. Liście malin są polecane podczas zaburzeń układu pokarmowego i oddechowego oraz w trakcie gorączki. Podczas leczenia bólu gardła warto zrobić okład z liści malin kładąc je bezpośrednio na skórę.
Domowe płukanki
Domowym sposobem na łagodzenie dolegliwości bólowych gardła jest wykonywanie płukanek z wykorzystaniem soli kamiennej lub morskiej. Tego typu zabieg wykazuje działanie silnie odkażające.
Tabletki na ból gardła w ciąży
W momencie w którym domowe sposoby walki z bólem gardła okazują się nieskuteczne można zastosować leczenie farmakologiczne. Powinno się za każdym razem skonsultować z lekarzem, który wskaże odpowiednie preparaty i określi ich dawkowanie.
Wśród produktów uznawanych za bezpieczne wymienia się między innymi: tabletki zawierające w swoim składzie propolis, dziką różę, sok z malin, miętę, porost islandzki, aloes, prawoślaz czy werbenę. Warto również zwrócić szczególną uwagę na specjalne linie produktowe dedykowane kobietom ciężarnym. Natomiast w okresie ciąży nie zaleca się na przykład pochodnych kwasu acetylosalicylowego, wybranych antybiotyów i leki przeciwbólowe.